Published on

Otthoni Hálózat

Authors
  • avatar
    Name
    Vendég
    Twitter

Kedves Olvasó!

Mikor Dani felkért, hogy írjak egy cikket az oldalára, finoman szólva is leesett az állam, hiszen nem számítottam ilyen megtisztelő kérésre.

Figyelembe véve a Zsebinformatikus tematikáját, illetve természetesen a saját kvalitásaimat is, két témakör jutott eszembe:

  • asztali számítógép és/vagy laptop általános karbantartás
  • otthoni hálózat biztonság.

Véleményem szerint mindkét témakör önmagában is megérne 1-1 cikket, ugyanakkor az utóbbi időben főleg az otthoni hálózat biztonságával, pontosabban biztonságosabbá tételével kerestek meg, ezért fogok erről konyhanyelven írni.

Az otthoni hálózatok biztonsága

Ahogy a jelszavaink védelme is fontos, ugyanúgy törekednünk kell arra, hogy az otthoni hálózatra illetéktelen személyek ne tudjanak csatlakozni. Erre lentebb olvasható pár példa.

A router beállításánál törekedni kell arra, hogy a gyári beállításokat (attól függően, hogy szolgáltatótól kapott routerrel vagy sajáttal rendelkezünk) módosítsuk:

  • A bejelentkezési nevet és jelszót (jelszó kritérium: min. 8 karakter hosszú, tartalmazzon kis- és nagybetűt, számot, valamint speciális karaktert

  • Wifi hálózat jelszó kritériuma is ugyanez, de az ajánlott minimális hossz 10 karakter, valamint társasház esetén rejtsük el az SSID-t (a hálózat nevét), NE egyezzen a router jelszavával és a(z esetlegesen beállított) nevével

  • Az előre beállított C osztályú IP címet 1 (192.168.0.1 vagy 192.168.1.1, ezek a leggyakoribbak) változtassuk meg akár A osztályú címre (10.x.x.1), ahol az x-ek helyére 1-9 közötti tetszőleges számot lehet írni

  • Valamint lehetőségünk van még (bizonyos keretek között) meghatározni a hálózaton lévő eszközök maximális számát (az alapbeállítás alapján 254 eszköz tud csatlakozni):

    • 126-ra

    • 62-re

    • 30-ra

    • 14-re (1-2 fős háztartás esetén ajánlott maximum)

    • vagy egy tetszőleges -tól -ig IP tartomány kiosztására (pl.: 192.168.1.50-192.168.1.70 vagy 10.7.1.100-10.7.1.130), amennyiben az eszköz támogatja ezt a funkciót

Ezeket a beállítási lehetőségeket egy Asus RT-AC57U V3 típusú routeren szemléltetem, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy amennyi router, annyi beállítási mód létezik.

Az IP és átjáró címét a LAN beállításainál lehet megadni:

router-ip

Mint látható, a jelenlegi beállítások alapján 14 eszköz tud csatlakozni a hálózatra, amit a DHCP szerver fülön tudunk ellenőrizni:

router-max-devices

A hálózat nevét pedig a Vezeték nélküli beállításoknál tudjuk elrejteni:

router-ssid

Amennyiben a router támogatja a 2,4G illetve az 5G frekvenciát, a beállítást mindkét csatornán végezzük el, a hálózat nevét pedig utóbbi esetében „_5G” jelöléssel különböztessük meg.

Végezetül fontosnak tartom elmondani, hogy a fenti beállítások elvégzése – sajnos – nem nyújt 100%-os védelmet, ugyanakkor megnehezíti a bejutást, így nyújtva védelmet a hálózatunknak.

A vendég bejegyzést írta: Hajtman Dávid

Footnotes

  1. Bővebben az IP cím osztályokról az alábbi linken tájékozódhatsz

Támogass egy kávéval