Published on

Kétlépcsős azonosítás a gyakorlatban

Authors
  • avatar
    Name
    Bartók Dániel
    Twitter

Mit jelent a gyakorlatban?

Az előző két alapozó bejegyzés elméleti volt, most az ott leírtakat fogjuk a gyakorlatban hasznosítani. Ebben a bejegyzésben bemutatom, hogyan lehet bekapcsolni a kétlépcsős azonosítást, a legtöbbet látogatott weboldalakon. Az utána lévőben pedig végig vezetem a Kedves Olvasót a Bitwarden jelszókezelő telepítésén, beüzemelésén és nem utolsó sorban a használatán.

Kétlépcsős azonosítás (2FA) bekapcsolása

Kérem a Kedves Olvasót, hogy szívlelje meg a következő tanácsom és amelyik weboldalon lehet kapcsolja be a kétlépcsős azonosítást. Az okokat nemrég már kiveséztük, így térjünk is rá a lényegre. Lépésről-lépésre meg fogom mutatni néhány népszerű weboldal esetén, hogyan lehet bekapcsolni a 2FA-t.

Google

Szinte nincs olyan ember a Földön, aki rá van csatlakozva a világhálóra, hogy ne lenne Google fiókja, ahol rengeteg személyes adatot tárolhatunk. Levelezések, telefonszámok, jelszók, bankkártya adatok, hogy csak a legfontosabbakat soroljam. Éppen ezért kiváltképp fontosnak tartom, hogy kétlépcsőben védjük ezeket az adatokat. Javasolt a következő lépéseket laptopon, vagy számítógépen elvégezni, de telefonon is megfelelően működik.

  1. Nyissunk meg egy általunk használt böngészőt.
  2. Látogassunk el a www.google.hu oldalra.
  3. A jobb felső sarokban jelentkezzünk be a fiókunkba, ha szükséges, majd szintén itt kattintsunk a kis ikonunkra, azután a Google-fiók kezelése gombra. google_fiok_kezelese
  4. Itt a keresőben írjuk be, hogy kétlépcsős azonosítás.
  5. A következő oldalon kattintsunk az Első lépések gombra.
  6. Ekkor alapértelmezetten a telefon használata a bejelentkezés második lépcsőjeként opciót ajánlja fel. Ez azt jelenti, hogy minden olyan készülékünkre, amelyen be vagyunk jelentkezve a Google fiókunkba, kapni fogunk egy értesítést a bejelentkezési kísérletről, amit jóvá kell hagynunk, amennyiben azok valójában mi voltunk. 2fa_google_telefon
  7. Végezetül még fel kell venni egy biztonsági lehetőséget. Ez alapértelmezetten egy olyan telefonszám, akár másodlagos is, amelyre kódot küldhet a Google. Ez akkor jön jól, hogy ha például elhagyjuk a 6-os pontban második lépcsőként beállított telefont. Így ebben az esetben, nem zárjuk ki magunkat a fiókunkból, hiszen lesz egy kiskapunk.
  8. A megadott telefonszámra érkezni fog egy kód, amennyiben ezt az opciót választottuk, ezt a következő oldalon meg is kell adnunk, ezzel ellenőrizve, a telefonszámunk hitelességét.
  9. Végezetül az összegző oldalon a bekapcsolás gombra kell kattintani, miután ellenőriztük az adatainkat.
  10. Gratulálok! Ettől a ponttól él a kétlépcsős azonosítás a Google fiókodban.2fa_google_bekapcsolas

Facebook

Amennyiben valós az állítás, hogy szinte mindenkinek van Google fiókja, akkor ez hatványozottan igaz a Facebook-ra és bár itt nincs annyi személyes adat, mint az előbbinél, de senki sem akar azzal szembesülni, hogy feltörték a profilját és valaki más hozzáfér személyes beszélgetésekhez, netalán ámokfutásba kezd ismerőseink zaklatásával vagy oda nem illő tartalmakat tesz közzé a nevünkben. Mindezeket nagyon-nagy valószínűséggel elkerülhetjük, ha a fenti lépéseket itt is megtesszük. Nézzük tehát a lépéseket!

  1. Jelentkezzünk be a Facebook fiókunkba
  2. Kattintsunk a jobb felső sarokban a fiókunkra, majd Beállítások és adatvédelem menüpontra, azon belül a Beállításokra.
  3. A következő oldalon a keresőbe írjuk be, hogy kétfaktoros, majd válasszuk ki a kétfaktoros hitelesítés menüpontot. 2fa_facebook
  4. Amennyiben több Meta alkalmazást is használunk, válasszuk ki a Facebook fiókunkat.
  5. Válasszunk egy biztonsági módszert az SMS opciót ajánlom.
  6. Válasszuk ki, vagy adjuk meg azt a telefonszámot, amelyre szeretnénk a kódot megkapni.
  7. A következő oldalon adjuk meg az SMS-ben kapott kódot.
  8. Gratulálok! Innentől kezdve él a kétfaktoros azonosítás.

További weboldalak

A fent bemutatott folyamat nagyon hasonló a támogatott weboldalak esetében. Először mindig győződjünk meg arról, hogy az adott weboldal valóban támogatja-e a kétlépcsős azonosítást. Ezután jelentkezzünk be az oldalra. A beállításokban keressük meg a 2FA bekapcsolási lehetőséget. Kövessük az instrukciókat. Legyünk büszkék magunkra, hogy teszünk adataink védelme érdekében!

Amennyiben sikerült beállítani a leírás alapján a kétlépcsős azonosítást, netalán elakadtatok írjátok meg hozzászólás formájában.

A bejegyzés tartalma a jelszókezelő bemutatásával együtt hamarosan videó formában is elérhető lesz.

Támogass egy kávéval